Zielone podwórka już służą mieszkańcom

Zakończone zostały prace realizowane w ramach przedsięwzięcia "Siła tkwi w lokalnej społeczności (Zielone Strefy Relaksu)", które jest elementem projektu „Razem zmieniamy Przemyśl”, finansowanego w 85% ze środków Norweskiego Mechanizmu Finansowego 2014-2021 oraz 15% z budżetu państwa w ramach Programu Rozwój Lokalny.

Logotypy informacyjne funduszy EOG

W wyniku projektu zagospodarowaliśmy skwer miejski i dwa podwórka.

Skwer do zagospodarowania wybrali sami mieszkańcy w głosowaniu przeprowadzonym w połowie ubiegłego roku, Bezapelacyjnie wygrał wówczas skwer przy ul. Ratuszowej, zdobywając 49,6%  tj. 245 ogółu oddanych głosów. Zakończono prace, a wysokość dofinansowania wyniosła 129 150,00 zł. W ramach projektu wykonano zagospodarowano powierzchnię ok. 450,0m2. Wykonane zostało ażurowe utwardzenie nawierzchni o pow. 58,0m2 , na której zamontowane zostały 3 okrągłe ławki z donicami na kwiaty i 2 kosze na śmieci. 4 drewniane  leżaki usytuowane zostały na trawniku. Cały teren obsadzony został drzewami (7 szt.) oraz krzewami i roślinnością wieloletnią 368 szt.

podwórko_Rybi_Plac_3.jpeg

 

Zagospodarowanie podwórka pomiędzy ulicami Krasińskiego, Traugutta i 22 Stycznia.

W ramach projektu wykonano zagospodarowanie terenu o pow. ok. 1197,50m2. Wysokość dofinansowania 162 360,00 zł. W ramach projektu wykonana została nowa nawierzchnia z kostki brukowej bez fazowej placu znajdującego się pomiędzy blokami o pow. 365,60 m2. Zamontowany został dwustanowiskowy stół do gry w szachy/warcaby, piaskownica, 2 bujaki na sprężynie, karuzela, pajęczyna do wspinaczki tablica z regulaminem oraz 4 ławki z oparciem.

Zagospodarowane podwórko pomiędzy kamienicami przy ulicy Traugutta

 

Zagospodarowanie podwórka pomiędzy ulicami Władycze, Śnigurskiego i Osińskich.

Wysokość dofinansowania 59 757,77 zł. W ramach projektu wykonano zagospodarowanie terenu o pow. ok. 785,80 m2. Wykonano siłownię zewnętrzną o nawierzchni z kostki brukowej (43,0m2) na której zamontowane zostały biegacz/orbitrek i wahadło/twister. Wykonane zostało nowe panelowe ogrodzenie istniejącego boiska o wysokości 2m. Zamontowany został zestaw zabawowy dla dzieci oraz bujak na sprężynie, a także 4 ławki z oparciem i 2 tablice z regulaminem.

Zagospodarowane podwórko pomiędzy kamienicami przy ulicy Władycze

 

 

Opublikował(a): Witold Wołczyk Data publikacji: 03-01-2024 13:59 Modyfikował(a): Witold Wołczyk Data modyfikacji: 03-01-2024 14:01